Vad vi gör


Anders Hansen.jpg

Fotograf: Stefan Tell

Årets Mensapris går till Anders Hansen, psykiatriker och författare av böckerna ”Hälsa på recept”, ”Hjärnstark”, samt ”Fördel ADHD”. Anders är född 1974 och fascinerades redan i tidig ålder av hjärnan och utbildade sig därför till läkare och psykiatriker. 

 Jag kommer aldrig sluta fascineras av känslorna och allt som sitter i hjärnan, det är som en svart låda där hela själen och människans väsen finns. Jag valde att inrikta mig på psykiatrin då den dessutom har en filosofisk och existentiell dimension, säger Anders Hansen. 

Anders har skrivit över tvåtusen artiklar om medicinsk forskning och bioteknik för bland annat British Medical Journal, Läkartidningen och Dagens Industri, samt hållit ett TED-talk med temat ”Why the brain is built for movement”. Han har varit medicinsk expert i TV4s Vardagspuls, Malou efter 10 och även medverkat i Nobelstudion och Vetenskapens Värld. Han såg under en tid att det började dyka upp allt fler studier om fysisk aktivitet och att det gav minskad risk för en lång rad sjukdomar och påverkade användning av våra gener, åldrande och hjärnan. 

 Hade det varit ett piller som kunde åstadkomma detta hade det blivit liv om det, men nu bagatelliserades det som idrott. Därför började jag och professorn Carl Johan Sundberg 2013 att skriva en bok om det ”Hälsa på recept”. Många motiverades av den, och då blev det naturligt att fortsätta utveckla det i ”Hjärnstark” som behandlar den evolutionära förklaringen till hur vår hjärna fungerar och reagerar positivt på fysisk aktivitet, säger Anders. 

Boken ”Hjärnstark” har sålts till 15 länder och i 190 000 exemplar i Sverige. Själv rör Anders på sig med måtta genom att spela tennis och fotboll någon gång i veckan.

 Det har inte med prestation och långlopp att göra, man får de positiva effekterna i hjärnan även av blygsamma insatser. Jag ville med boken nå de som inte gjorde någonting så att de skulle vilja börja göra lite. Det handlar inte om någon hälsohysteri, säger Anders Hansen. 

I början på 2019 planeras även den fjärde boken att släppas och handlar om digitaliseringen och vad vi vet om den idag, att hjärnan befinner sig på outforskat vatten. Hansen tilldelades 2017 Hälsopriset som årets författare. Den 12 maj mottog han även årets Mensapris på Mensas årsmöte i Linköping. 

 Det är en stor ära att få priset. Jag tror att många i Mensa förstår komplexiteten i frågorna och att det inte alltid är svart eller vitt. Att de uppskattar mitt arbete känns extra kul. Jag försöker att göra komplexa saker lättförståeliga, likt Einsteins citat: Så enkelt som möjligt – men inte enklare, säger Anders. 

Motiveringen till Mensapriset löd "Anders Hansen har som ingen annan lyckats motivera miljontals människor världen över att börja röra på sig mer. En starkt bidragande orsak till denna önskan att följa Anders Hansens råd är hans budskap att träning även får hjärnan att lösgöra sin inneboende intelligens. När detta extra skarpsinne får komma fram rimmar det mycket väl med Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.” 

 

För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: 
Jenny Åkerman, talesperson Mensa Sverige
talesperson@mensa.se 
070 920 45 50

Presssmeddelande för nedladdning: Anders Hansen får årets Mensapris.pdf

Årets Mensapris går till ekonomiprofessorn Micael Dahlen med motiveringen: "Micael Dahlen kan som ingen annan visa på, locka fram och skapa nya tankar, stora som små. Med professorns exakthet och konstnärens vilda glädje får han sina ord och gärningar att tränga in i både hjärta och hjärna."

- Jag har så många olika bollar och tankar i mitt huvud som kan bli till spännande möten. Men jag växte upp i en tid när det endast fanns ett rätt i skolan. Det gjorde att jag kunde bli sittande i ett eget klassrum för att inte störa de andra. Så jag försökte under många år få bukt med det. Det var inte förrän jag förlikade mig med detta som jag kunde nå ett framgångsfullt koncept, säger Micael Dahlen.

Micael Dahlen är född 1973 och är ekonom, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Det är dock inte ett intresse för pengar som gör att han forskar och utbildar i affärs- och värdeskapande med utgångspunkt i konsumentbeteende, utan hans nyfikenhet på människor. Han har publicerat vetenskapliga artiklar om kreativitet, innovationer, varumärken, media och socialpsykologi, samt skrivit ett antal böcker, varav ”Kaosologi”, ”Monster” och ”Nextopia” är de mest kända. Han har vunnit ett flertal utmärkelser, bland annat Ranked Top Speaker No 1. Sweden, Emerald Literati Network Award for Excellence, Handelshögskolans forskningspris, Årets supertalang inom akademien (VA), nominerad till business professor of the year av The Economist m.fl. Den 27 maj mottog han även årets Mensapris på Mensas årsmöte i Eskilstuna.

- Att få det här priset betyder jättemycket för mig och gör mig barnsligt uppspelt. Det är första gången jag får ett pris som jag tror direkt har att göra med studsbollen av alla tankar och idéer i mitt huvud. Tidigare pris som jag har mottagit har mer känts som att jag har fått trots detta. Jag känner att jag delar priset med den lilla kille som jag var för länge sedan, säger Micael Dahlen.

Micael föreläser till största del internationellt och för flertalet branscher inom näringslivet, ideella organisationer, politiker och skolor. Hans bästa råd för att lyckas med affärer precis som med politik eller allt annat i livet är att inte bara skapa pengar utan värde. Att inte alltid separera sådant som har att göra med yrke och ekonomi och privatliv och välmående.

- Jag har fått en tydligare och mer omhuldande bild av vad Mensa gör nu när jag träffat flera människor från föreningen. Det handlar mindre om att sätta diagnos eller ett iq-värde för sakens skull, utan istället få ett grepp om saker som flera brottas med, att hitta ett sätt att göra av sina möjligheter, säger Micael Dahlen.

DSC_5478.jpg
Mensa Sveriges ordförande Monika Orski tillsammans med pristagaren Micael Dahlen. 
Fotograf: Leon Pavlov 

Årets Mensapris går till hjärnforskaren Katarina Gospic med motiveringen ”I både forskning och författarskap visar Katarina Gospic med självklar lekfullhet, stort allvar och djupt engagemang, hur vi alla kan utnyttja vår intelligens på bästa sätt i alla livets lägen.”

 

- Redan när jag var 4 år var jag väldigt intresserad av kroppen och hjärnan och blev samtidigt medveten om mina tankar. Jag ville lära mig mer om det, säger Katarina Gospic.

 

Katarina är 32 år och bor i Stockholm med sin stora familj. Hon är utbildad läkare med fil. mag. i fysiologi och medicine doktor vid Karolinska Institutet. 2011 disputerade hon inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi, hur vi reglerar våra känslor och vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut. Katarina har även författat ett antal populärvetenskapliga böcker och föreläst för olika företag i ämnet. 2013 var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1 och i SVTs Sommarpratarna.

 

- Det är jättekul att få Mensapriset. Det visar på något sätt att jag har lyckats med mitt mål att sprida kunskap om hjärnan till alla. Hjärnforskning är klurigt och därför viktigt att kommunicera på ett sätt så att så många som möjligt förstår vad det handlar om, säger Katarina Gospic.

 

För mer information, högupplösta bilder eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Jenny Åkerman, talesperson Mensa Sverige
talesperson(a)mensa.se
070 920 45 50

Legatus Mensae är Mensa Sveriges medlemstidning, och den utkommer med sex nummer om året. 

Nr     Artikelstopp        Planerad utgivning    Tema 
18-6  20181101              20181203                      Omhändertagande
19-1  20181220              20190128                      Snö
19-2  20190314              20190415                      Sorg
19-3  20190502              20190603                      Kreativitet
19-4  20190620              20190722                      Skönhet 
19-5  20190829              20190930                      Musik  
19-6  20191031              20191202                      Sagor 

Vill du läsa äldre nummer kan du ladda ner Legatus från vårt arkiv.

Som Medlem i Mensa Sverige är du en del av Mensa International, den förening som alla länders Mensa-föreningar tillhör. Du blir också automatiskt medlem i en lokalförening, eller ett så kallat LMA-område.

Ett världsomspännande nätverk

Mensa är världens största intellektuella nätverk, med hundratusentals medlemmar över hela jorden. Som medlem blir du en del av detta nätverk med möjlighet att knyta nya sociala och professionella kontakter.

Sociala evenemang

Mensa ordnar regelbundet sociala evenemang på lokal, nationell och internationell nivå.

Specialintressen

Inom Mensa finns särskilda intressegrupper, där medlemmar umgås kring enskilda frågor, ämnen eller aktiviteter.

Global gästfrihet

Mensa har ett internationellt serviceprogram för medlemmar på resande fot som kallas SIGHT. Du erbjuds restips, guidning och boende hos andra medlemmar över hela världen.

Personlig utveckling

Mensa ordnar seminarium och föreläsningar samt publicerar en medlemstidning med reportage och artiklar. Du har också möjlighet att engagera dig i Mensa på lokal, nationell eller internationell nivå.
 

Förmåner

Som medlem i Mensa erbjuds du medlemsrabatter och förmåner hos utvalda företag. Mer information får du när du loggat in på hemsidan eller i medlemstidningen hem i brevlådan. 

Mensa Sverige är framförallt en social förening. Vi finns till för våra medlemmar och det är våra medlemmar som bygger upp vår fina förening till vad den är. 

Runtom i landet anordnas aktiviteter av olika slag, bara fantasi och intresse  sätter gränsen för vad man kan göra inom vår förening! Det vanligaste är fikaträffar, spelträffar, pubkvällar eller middagar. Gemensamt för dem alla är att när medlemmar träffas brukar taket vara väldigt högt och konversationerna flöda rikligt och fritt.

I vår kalender finns alla kommande träffar (inloggade medlemmar ser mer detaljer om träffarna).

Det sociala är ju även stort online -- även för oss. Internet fungerar för oss som en enklare form av mötesplats som fungerar mycket bra för allehanda diskussioner, konversationer och kontaktknytningar.

Man kan följa oss på, bland annat Facebook, Twitter och Google+

För våra medlemmar finns en hel värld online, där våra Facebookgrupper alltid surrar av aktivitet. Om du är medlem finns instruktioner för att gå med i Facebookgrupperna när du loggar in på forumet här på hemsidan. 

Ett av Mensas tre mål i stadgarna handlar om att uppmuntra forskning rörande intelligensens natur, karakteristika och användning. År 1971 bildades stiftelsen ”Mensa Education & Research Foundation” i USA ägnad åt att eftersträva en ökad kunskap om och beskrivning av intelligens. Stiftelsen arbetar genom stipendier, utbildning och att dela ut priser till forskare. Ungefär $60.000 delas ut årligen via stipendieprogrammet.

Stiftelsen publicerar också en tidning – Mensa Research Journal (MRJ) – som även den som inte är medlem i Mensa kan prenumerera på.

Stiftelsen Mensa Foundation stödjer bland annat podcast-serien "Conversations with Mensa" och projekt för särskilt begåvade barn, som till exemel den populära hemsidan Mensa For Kids.

Sedan hösten 2014 har Mensa Sverige en forskningskoordinator med syfte att ha kontakt med främst svenska forskare inom neurovetenskap, psykologi och kognitionsvetenskap med inriktning på intelligens och relaterade kognitiva förmågor.

För kontakt med vår forskningskoordinator, mejla forskningskoordinator@mensa.se.

Mensapriset utdelas årligen till en person eller organisation för att uppmärksamma en idé, företeelse eller gärning som främjat mänsklig intelligens. År 2013 uppstod Mensapriset i en ny form efter att ha haft ett tioårigt uppehåll: Alla medlemmar får fritt nominera kandidater. Därefter utser styrelsen bland de nominerade en kortare lista med valbara kandidater. Bland dessa kandidater röstas sedan en vinnare fram.

Vinnare 2018 (Anders Hansen)

Vinnare 2017 (Micael Dahlen)

Vinnare 2016 (Katarina Gospic)

Vinnare 2015 (Ronnie Gardiner)

Vinnare 2014 (KomTek).

Vinnare 2013 (Anita Kullander).

 

Vinnaren får tre saker:

 1. En gåva i form av lämpligt föremål.
 2. Inbjudan att delta som gäst på kommande årsträffs galamiddag, där pristagaren ges möjlighet att berätta några minuter om sig och sitt engagemang.
 3. Möjlighet att själv välja tillfälle då priset officiellt delas ut, exempelvis vid högtid på pristagarens organisation.

 

Historik

Mensapriset har tidigare röstats fram 1996 – 2003. Det var en utmärkelse som utsågs i en omröstning bland samtliga medlemmar. Då utsågs en person eller motsvarande som hade kommit med en intelligent idé eller på annat sätt främjat mänsklig intelligens i sin gärning. Att ”främja mänsklig intelligens så att den kommer mänskligheten till godo” är ett av Mensas huvudsyften.

Årsträffen 2019 blir den 30 maj till 2 juni i Uppsala.

Årsmötet är alltid öppet för alla medlemmar, för övriga aktiviteter och deltagande på aktiviteter under årsträffen krävs anmälan. 

För att anmäla dig till årsträffen klickar du på swag.mensa.se, loggar in och fyller i alla uppgifter som efterfrågas. Om du har problem att logga in vänder du dig till support@mensa.se och uppger ditt medlemsnummer. 

Mensapriset överlämnas årligen till en person eller organisation som genom sin gärning bidragit till att främja intelligens så att den kan komma mänskligheten till godo. 2014 går priset till KomTek.

KomTek har genom sin framgångsrika och växande verksamhet gett många människor stora möjligheter att lära sig teknik och entreprenörskap på ett stimulerande sätt. KomTek tar fasta på lusten att lära och främjar på så sätt människans vilja att använda och utveckla sin intelligens. Priset utdelas på galamiddagen i samband med Mensa Sveriges årsmöte i Örebro lördag 31 maj 2014.

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   1,500
  • Total Posts
   11,528
 • Member Statistics

  • Total Members
   7,225
  • Most Online
   2,072
 • Download Statistics

  • Files
   691

  Latest File
  Rikards Ruta 2019-01

  661