Vad vi gör


Årets Mensapris går till hjärnforskaren Katarina Gospic med motiveringen ”I både forskning och författarskap visar Katarina Gospic med självklar lekfullhet, stort allvar och djupt engagemang, hur vi alla kan utnyttja vår intelligens på bästa sätt i alla livets lägen.”

 

- Redan när jag var 4 år var jag väldigt intresserad av kroppen och hjärnan och blev samtidigt medveten om mina tankar. Jag ville lära mig mer om det, säger Katarina Gospic.

 

Katarina är 32 år och bor i Stockholm med sin stora familj. Hon är utbildad läkare med fil. mag. i fysiologi och medicine doktor vid Karolinska Institutet. 2011 disputerade hon inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi, hur vi reglerar våra känslor och vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut. Katarina har även författat ett antal populärvetenskapliga böcker och föreläst för olika företag i ämnet. 2013 var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1 och i SVTs Sommarpratarna.

 

- Det är jättekul att få Mensapriset. Det visar på något sätt att jag har lyckats med mitt mål att sprida kunskap om hjärnan till alla. Hjärnforskning är klurigt och därför viktigt att kommunicera på ett sätt så att så många som möjligt förstår vad det handlar om, säger Katarina Gospic.

 

För mer information, högupplösta bilder eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Jenny Åkerman, talesperson Mensa Sverige
talesperson(a)mensa.se
070 920 45 50

Som Medlem i Mensa Sverige är du en del av Mensa International, den förening som alla länders Mensa-föreningar tillhör. Du blir också automatiskt medlem i en lokalförening, eller ett så kallat LMA-område.

Ett världsomspännande nätverk

Mensa är världens största intellektuella nätverk, med hundratusentals medlemmar över hela jorden. Som medlem blir du en del av detta nätverk med möjlighet att knyta nya sociala och professionella kontakter.

Sociala evenemang

Mensa ordnar regelbundet sociala evenemang på lokal, nationell och internationell nivå.

Specialintressen

Inom Mensa finns särskilda intressegrupper, där medlemmar umgås kring enskilda frågor, ämnen eller aktiviteter.

Global gästfrihet

Mensa har ett internationellt serviceprogram för medlemmar på resande fot som kallas SIGHT. Du erbjuds restips, guidning och boende hos andra medlemmar över hela världen.

Personlig utveckling

Mensa ordnar seminarium och föreläsningar samt publicerar en medlemstidning med reportage och artiklar. Du har också möjlighet att engagera dig i Mensa på lokal, nationell eller internationell nivå.
 

Förmåner

Bodybox.se: En månatlig prenumerationsbox för dig som tränar och vill testa det senaste inom kosttillskott. Som mensan får du 15 % rabatt när du beställer från Bodybox.se och anger MENSA i kassan. 

www.juv.se: Du får två timmars gratis rådgivning inom ekonomi, organisation och marknadsföring när du vill starta eller utveckla ditt eget mikroföretag. 

Mensa Sverige är framförallt en social förening. Vi finns till för våra medlemmar och det är våra medlemmar som bygger upp vår fina förening till vad den är!

Runtom i landet anordnas aktiviteter av olika slag. Det är bara fantasi och intresse som sätter gränsen för vad man kan göra inom vår förening!

Det vanligaste är fikaträffar, spelträffar, pubkvällar eller middagar. Gemensamt för dem alla är att när medlemmar träffas brukar taket vara väldigt högt och konversationerna flöda rikligt och fritt.

I vår kalender finns alla kommande träffar (inloggade medlemmar ser mer detaljer om träffarna).

Det sociala är ju även stort online! Så även för oss. Internet fungerar för oss som en enklare form av mötesplats som fungerar mycket bra för allehanda diskussioner, konversationer och kontaktknytningar.

Man kan följa oss på, bland annat Facebook, Twitter och Google+

För våra medlemmar finns en hel värld online:

Vårt forum vimlar av aktivitet, Facebookgrupperna dignar av diskussioner och Google+ växer även det.

    Ett av Mensas tre mål i stadgarna handlar om att uppmuntra forskning rörande intelligensens natur, karakteristika och användning. År 1971 bildades stiftelsen ”Mensa Education & Research Foundation” i USA ägnad åt att eftersträva en ökad kunskap om och beskrivning av intelligens. Stiftelsen arbetar genom stipendier, utbildning och att dela ut priser till forskare. Ungefär $60.000 delas ut årligen via stipendieprogrammet.

     

    Stiftelsen publicerar också en tidning – Mensa Research Journal (MRJ) – som även den som inte är medlem i Mensa kan prenumerera på.

     

    Stiftelsen Mensa Foundation stödjer bland annat podcast-serien "Conversations with Mensa" och projekt för särskilt begåvade barn, som till exemel den populära websiten Mensa For Kids.

     

    Sedan hösten 2014 har Mensa Sverige en forskningskoordinator med syfte att ha kontakt med främst svenska forskare inom neurovetenskap, psykologi och kognitionsvetenskap med inriktning på intelligens och relaterade kognitiva förmågor.

     

    Kontakt: forskningskoordinator@mensa.se.

Mensapriset utdelas årligen till en person eller organisation för att uppmärksamma en idé, företeelse eller gärning som främjat mänsklig intelligens. År 2013 uppstod Mensapriset i en ny form efter att ha haft ett tioårigt uppehåll: Alla medlemmar får fritt nominera kandidater. Därefter utser styrelsen bland de nominerade en kortare lista med valbara kandidater. Bland dessa kandidater röstas sedan en vinnare fram.

Vinnare 2016 (Katarina Gospic)

Vinnare 2015 (Ronnie Gardiner)

Vinnare 2014 (KomTek).

Vinnare 2013 (Anita Kullander).

Vinnaren får tre saker:

 1. En gåva i form av lämpligt föremål.
 2. Inbjudan att delta som gäst på kommande årsträffs galamiddag, där pristagaren ges möjlighet att berätta några minuter om sig och sitt engagemang.
 3. Möjlighet att själv välja tillfälle då priset officiellt delas ut, exempelvis vid högtid på pristagarens organisation.

 

Historik

Mensapriset har tidigare röstats fram 1996 – 2003. Det var en utmärkelse som utsågs i en omröstning bland samtliga medlemmar. Då utsågs en person eller motsvarande som hade kommit med en intelligent idé eller på annat sätt främjat mänsklig intelligens i sin gärning. Att ”främja mänsklig intelligens så att den kommer mänskligheten till godo” är ett av Mensas huvudsyften.

Årsträffen 2017 går av stapeln den 25-28 maj i Eskilstuna.

Årsmötet är öppet för alla medlemmar, för övriga aktiviteter och deltagande på årsträffen krävs anmälan. 

För mer info om och anmälan till årsträffen klickar du på länken nedan.
 

http://www.mensa.se/arstraffen/

Mensapriset överlämnas årligen till en person eller organisation som genom sin gärning bidragit till att främja intelligens så att den kan komma mänskligheten till godo. 2014 går priset till KomTek.

KomTek har genom sin framgångsrika och växande verksamhet gett många människor stora möjligheter att lära sig teknik och entreprenörskap på ett stimulerande sätt. KomTek tar fasta på lusten att lära och främjar på så sätt människans vilja att använda och utveckla sin intelligens. Priset utdelas på galamiddagen i samband med Mensa Sveriges årsmöte i Örebro lördag 31 maj 2014.

Anita Kullander vann Mensapriset 2013!

Nominering: Anita Kullander har från sitt arbete som skolpsykolog i Rättviks kommun stor erfarenhet av begåvade barn, med ett särskilt uppdrag att ta hand om särbegåvade skolelever. Anita driver ideellt på Facebook flera grupper under namnet Filurum på temat särskilt begåvade barn, både för allmänheten och föräldrar.

Motivering: Anita Kullander har kommit att bli en mycket viktig person som allt fler hänvisar till i frågor om särskilt begåvade barn. Hon har med sitt professionella kunnande och sin iver att sprida kunskap om särbegåvning med enkla medel i Filurum skapat en efterlängtad mötesplats med bredd, djup och trivsel.

Mensapriset 2015 går till Ronnie Gardiner för hans rehabiliteringsmetod Ronnie Gardiner Method (RGM). De som drabbats av stroke, Parkinson eller MS kan tack vare Ronnie Gardiner ges unik möjlighet att med musik och rytm få mental träning som upplevs som rolig och stimulerande. Hjärnans kvarvarande förmågor hittas och utvecklas och patienterna kan då återfinna förmågor de förlorat, såsom vissa rörelser, artikulation och koordination.

Föreningen Mensa Sverige utser varje år en vinnare av Mensapriset. Meningen är att uppmärksamma och uppmuntra någon vars gärning rimmar väl med Mensas syften: “Att identifiera och främja mänsklig intelligens så den kan komma mänskligheten till godo, och att uppmuntra forskning rörande intelligensens natur, karakteristika och användning.” 2015 går priset till Ronnie Gardiner, som genom sin unika metod RGM hjälper många stroke-, Parkinson- och MS-patienter. Rytmiska handklapp och fotstamp med anpassad svårighetsgrad, sinnrikt utformade som ackompangemang till musik, gör att vem som helst kan träna upp sin hjärna på ett roligt och stimulerande sätt. Metoden utvecklas hela tiden och får nya former och målgrupper, bland annat finns ett särskilt anpassat barnprogram.

“Forskning pågår huruvida RGM ger synbara positiva förändringar i hjärnan. Dessutom är det otvivelaktigt så att metoden är både ofarlig och rolig. Det om något kan anses som intelligent att både skapa och sprida”, säger Erik Stålberg, Professor emer. i klinisk neurofysiologi vid Uppsala Universitet.

Motiveringen till priset lyder: Med sin metod RGM (Ronnie Gardiner Method) har Ronnie Gardiner lyckats skapa glädje, engagemang och rehabilitering för många stroke-, Parkinson- och MS-patienter. RGM uppfyller på ett omvälvande sätt Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.

Ronnie Gardiner är född 1932 och är en legendarisk jazztrummis. Han har spelat med de största musikerna över hela världen, i Sverige främst med Charlie Norman.

Årets Mensapris tillkännagavs och delades ut 16/5, i samband med Mensa Sveriges årsträff.

En hyllningskonsert till Ronnies ära kommer att gå av stapeln på Scalateatern i Stockholm, söndag 31/5 kl 19.00. En repris av prisutdelsningsceremonin kommer att genomföras i samband med detta.

Presentationsfilm:

The Swedish Mensa Award 2015 is given to Ronnie Gardiner

Ronnie Gardiner Method (RGM)

 • Forumstatistik

  • Trådar
   1 155
  • Inlägg
   9 331
 • Medlemsstatistik

  • Medlemmar
   6 564
  • Flest online
   2 072
 • Nedladdningsstatistik

  • Filer
   463

  Senaste dokument
  Rikards Ruta 2017-2

  74